Välj rätt kakel och klinkers till badrummet

För att göra det enkelt för sig kan man säga att kakelplattor är för väggar och klinkers för golv. Bortsett från det estetiska är det som skiljer de två åt hur porösa de är, samt hur mycket fukt och vatten som följaktligen kan absorberas. Traditionellt kakel ligger på över 10 % medans klinkers är under 6 %. Den andra egenskapen är hur tåliga de är för slitage och eventuella slag. Porslin som ofta också används i badrum används inte till golv just för att det helt enkelt är så hårt att det lätt spricker om något slås i. Till rum som kommer att ha olika typer av fordon eller annan tyngd på golvet rekommenderas granitkeramik vilket är den mest tåliga typen av keramik. Den tredje egenskapen är att både badrumskakel och klinkers ofta kräver väldigt lite underhåll till skillnad från vissa typer av mosaik och Marrakesh plattor.

Badrumskakel är snyggt och hållbart

Glaserade kakelplattor ger alltid ett rent och fräscht intryck och fungerar väl tillsammans med detaljer i trä, metall eller glas. Det är väldigt lätt att spraya rent och torka av på samma vis som en fönsterskiva. Klinkerplattor går också att få både glaserade och oglaserade. För golvet behöver man självklart tänka på att det inte ska bli halt varav matt yta rekommenderas speciellt för äldre och om man har små barn. Bygger man om hela sitt badrum är det i planeringsstadiet som man också ska tänka på om man önskar lägga till extra handtag och motsvarande. Numera finns både kakel och klinker i diverse olika former och färger beroende på tycke och smak. Glasering kan även se ut som marmor eller sten om man hellre vill ha det. Riktiga stenplattor kräver en helt annan typ av underhåll vilket inte ett klinkergolv gör även om det ser ut som sten. Kvadratiska kakelplattor byts ofta mot rektangulära som ger en formkänsla snarlikare tegel även om det är i andra färger. Mosaik detaljer är också populärt i eller kring duschutrymmen. Allt beror på yta, smak och budget.

Att kakla badrum är oftast inte något en gör själv, såvida en inte har ett speciellt intresse och handlag för det. Det är många detaljer att ta hänsyn till och ingen vill ha en vägg eller ett golv som ser snett eller skevt ut. För den med fallenhet finns de flesta tillbehör som fog och fästmassa att hitta på närmsta byggvaruhus. Finare kakel som klassiska Höganäs kan beställas även om man gör arbetet själv. Här finns det otaliga kataloger att välja från och att bli inspirerad av online. När kaklet väl är på plats är det sedan dags för alla detaljer. För att passa kring fasta detaljer i badrummet kan kakelplattorna behöva kapas eller borras i. Viktigt att tänka på är att man alltid använder skyddsglasögon och att man inte arbetar en redan sprucken platta. Behöver man borra gör man det långsamt, med en borr specialiserad för keramik och sköljer ofta med vatten för göra det enklare. Tips kan även vara att sätta en bit tejp där man tänkt borra så inte borrmaskinen halkar. Till skarvar och hörn stryks sedan lite silikon på för att försäkra att inte vatten sipprar igenom.

Kakel som ger rätt känsla till ditt badrum

Om man inte har en oändlig budget för sitt badrum är grundregeln att badrumskakel och golv ska vara ganska neutralt och att man fokuserar större förändringar på möbler och textiler istället, som är lättare och billigare att ändra oftare. En badrumsrenovering ska kanske sitta i femton till tjugo år och då kan ju trender och mode ha förändrats. Det sagt så kan man fortfarande välja om man vill ha ett ljust eller mörkt badrum. Blått och grönt är klassiska färger på kakel badrum. Medelhavskänsla med varmt stenliknande klinker är också populärt. Har man siktat in sig på unikt och designat kakel kan man hålla budgeten nere genom att bara ha en rad ovanför handfatet istället för hela rummet. Är man kreativ och målar kan man designa vissa av plattorna själv. Mosaik av olika slag är också vanligt, speciellt kring avlopp och kanter. Kanske man planerar att ta långa bad och vill ha en lugnande miljö med varma färger eller ska det vara så effektivt som möjligt? Ska man använda det själv, är det för gäster eller barn? För att få rätt känsla är det viktigt att man tänkt över hur det ska användas innan man bestämmer sig.

Arbetskostnad vid kakel och klinker till badrummet

Ett kaklat badrum görs inte i en handvändning och man behöver därför tänka på vilken typ av kakel man önskar och vad det innebär i arbetskostnad. Ju mer detaljer desto längre tid tar det i regel. Mindre kakelplattor kräver mer arbete tillika om de ska kaklas i ett visst mönster. Både kakel och klinker finns i större plattor vilket kan ta igen tid. Dock bör man försäkra sig om att golvet i huset håller, eller behöver förstärkas, om det är ett gammalt hus som inte kaklats tidigare. Det är bra om man tar sig tid när man väljer kakel och riktigt tänker över vad det är man vill skapa på sikt då kostnader annars lätt kan dra iväg. Äger man sitt eget boende kvalificerar både att kakla och badrumsrenovering till att få göra ROT-avdrag på själva arbetet om man lägger ut det på hantverkare. Många gånger väger det upp i tid och försäkringar än om man gör det själv. Vill man dessutom passa på att få in golvvärme innan klinkerplattorna läggs är det bäst att använda en professionell hantverkare då det oftast involverar hantering av el- och vattenledningar.

 

18 Apr 2022

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)